Blog#4

ProfielfotoEline Aardse 19-03-2019 572 keer bekeken 0 reacties

Het regende!

Het regende energietransitienieuws én dikke druppels – leuk voor mijn blog én leuk voor de natuur, die op de meeste plaatsen weer een beetje aan het herstellen is van de droogte n.a.v. vorige zomer. Bij mij in Nijmegen bijvoorbeeld, hebben de uiterwaarden langs de Waal weer de normale hoogten bereikt. En deze week wordt het dan een beetje lente.  


Handig voor de opkomst bij de verkiezingen van aanstaande woensdag? Mwah, volgens een onderzoek van de Radboud Universiteit uit 2011 ligt de opkomst gemiddeld 1 procent lager bij heel slecht weer – wordt het heel warm, dan ligt deze gemiddeld 1 procent hoger.

Doorrekening Klimaatakkoord

Goed, terug naar al dat nieuws van vorige week. Het grootste nieuws was natuurlijk de presentatie van de doorrekening van het Klimaatakkoord en de reactie van het kabinet daarop door toch bedrijven flink mee te laten betalen aan de kosten. Daarover hebben jullie op tig plekken al het nodige kunnen lezen, dus daar ga ik niet ook nog eens wat over zeggen.

Top 5 nieuws 

Voor het verdere nieuws heb ik een top 5 samengesteld.

  1. Rijksgronden gaan ingezet worden voor opwekking van duurzame energie. In een pilotprogramma gaan Rijkswaterstaat, het Rijksvastgoedbedrijf en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hiermee aan de slag. Dit op verzoek van de Tweede Kamer. De drie pilots liggen niet in Utrecht, maar wie weet kunnen we daar snel verandering in brengen..
  2. Vorige week dinsdag werd er gestemd over een aantal moties. Twee daarvan – die werden aangenomen - gingen over de tarieven voor warmte uit warmtenetten. Die prijs is nu gekoppeld aan de gasprijs, die omhoog gaat. De aangenomen motie verzoekt het kabinet om alternatieven voor de vaststelling van de prijs uit te zoeken. Dat is mooi, want eerder berichtte ik in mijn blog al dat het toch gek is dat we iedereen van het gas af willen en vervolgens de alternatieven mee laten stijgen met de gasprijzen. Dat werkt niet echt stimulerend.
  3. Nog een motie dan – die sluit aan op mijn eerste nieuwtje m.b.t. de Rijksgronden. Nu het publiek tenderen van windparken op zee succesvol is gebleken, draagt deze motie het kabinet op om te verkennen of dit soort publieke tenders ook uitgezet kunnen worden om zonnevelden op rijksgronden en gebouwen te realiseren.
  4. De rest van de moties, o.a. over het subsidiëren van kleinere windmolens (aangenomen), het openstellen van een fonds om aanloopkosten van energiecoöperaties te financieren (aangenomen) en het aanpakken van knelpunten in het huidige elektriciteitsnet (verworpen) vind je hier.
  5. Tot slot een grootschalig onderzoek in opdracht van Natuurmonumenten over ons landschap. Maar liefst 45.000 volwassenen en 1.600 kinderen vulden de enquête in. Als het gaat om het opwekken van duurzame energie vindt 81% dat windmolens niet in kleinschalige landschappen mogen komen – 89% vindt dat van zonnevelden. Ook nabij natuurgebieden vindt 78% van de ondervraagden windmolens niet passen, 89% vindt dat in het geval van zonnevelden. In de enquête lijkt niet te zijn gevraagd naar het combineren van functies – landschap kan natuurlijk ook verrijkt worden als functies slim gecombineerd worden. Een mooi stuk natuurgebied waar zonne-energie wordt opgewekt, waar kinderen doorheen rennen en waar verschillende dieren goed kunnen leven – zouden de ondervraagden daar ook met grote meerderheid op tegen zijn?

En jij?

Heb je een nieuwtje dat niet kan ontbreken in de top 5? Laat het me weten in de reacties hieronder!

 

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen